Класифікація кримінально-процесуальних санкцій - Сопронюк, О. (Історико-правовий часопис, 2015)
Автор вважає, що наукова класифікація кримінально-процесуальних норм повинна спиратися на загально-теоретичний правовий підхід. За способом реагування на правопорушення кримінально-процесуальні санкції варто змістовно та структурно поділяти на такі види та підвиди: 1) правовідновлювальні: 1.1) скасування або зміна незаконних процесуальних актів; 1.2) примусове виконання обов’язку; 1.3) відшкодування (компенсація) шкоди у кримінальному провадженні (у межах глави 9 КПК України);2) каральні: 2.1) позбавлення або обмеження прав учасників провадження; 2.2) накладення грошових стягнень;3) санкції нікчемності. За галузевою приналежністю кримінально-процесуальні санкції диференційовано на:1) кримінально-процесуальні; 2) кримінально-правові; 3) адміністративні; 4) цивільно-правові;5) дисциплінарні. Особливість каральних кримінально-процесуальних санкцій полягає у можливості їх поєднання з санкціями того ж виду іншої галузевої приналежності.