Польська банківська система після Другої світової війни (частина 1) - Cура Р. (Історико-правовий часопис, 2015)
Банківськамодель і банківське право Польщі були предметом глибоких змін після Другої світової війни і спрямовані на «ідеологізацію» у цих областях. За спостереженням автора усі позитивні тенденції, започатковані до 1939 р., були скасовані і процес пішов у негативний бік. Розпочався процес перейменування і націоналізації банків, передбачалась повна підпорядкованість державі і партійному апарату. Було створено нові банківські установи, наприклад, Національний банк Польщі, діяли і довоєні установи, зокрема, Банк господарства крайового. Принципове значення відігравало правове регулювання Розділу Сьомого «Особливі права банків» Указу Національного банку Польщі від 15 січня 1945 р., що створювало цілком нові умови функціонування банківської системи у Польщі. З тієї пори Національний банк Польщі був звільнений від усіх державних і місцевих податків, а також від усіх державних мит. Усі банківські правочини був звільнені від гербових зборів, банківські документи та витяги із них, завірені банком, мали доказове значення як офіційні документи. З іншого боку, що особливо важливо, банківські документи, що підтверджували зобов’язання, були достатньою підставою для їх примусового виконання, оскільки мали таке ж значення і юридичну силу, як виконавчі листи. Місцеві суди визнавали і застосовували у своїй практиці банківські документи, що підтверджували зобов’язання, відповідно до положень Цивільного процессуального кодексу.