Польська банківська система після Другої світової війни (частина II) - Cура Р. (Історико-правовий часопис, 2016)
Уповоєнний час польський Національний банк, який був ефективним інструментом в руках правлячої комуністичної партії, займав привілейоване становище порівняно із іншими державними банками. У комуністичні часи привілейоване становище банків, установ, націоналізованих державою і повністю їй підпорядкованих як частини державного апарату, було зрозуміле з точки зору панівної тоді філософії права і принципів правлячої партії. На тлі політичних реформ після 1989 року баланс у банківській системі не був відновлений, що оціненюється нами негативно. Таке збереження привілеїв Польського національного банку в демократичній державі після 1989 року було цілком незрозумілим, адже принцип рівності перед законом був проголошений як один з основоположних. Підтримка з боку держави Польського національного банку у такій мірі після 1989 року є безпрецедентним явищем у Європейському Союзі. Таке неконкурентне становище пояснюється впливом сильного банківського лоббі на законодавчу діяльність у Польщі.