Вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою - Гусак, А. (Історико-правовий часопис, 2016)
У статті розглядається чинне законодавство України про кримінальну відповідальність за вчинення злочину за попередньою змовою групи осіб. Аналізується як типова кваліфікуюча ознака складів злочинів, а також обставина, яка обтяжує покарання. У статтях Особливої частини Кримінального кодексу не передбачено як ознаку основного складу чи кваліфікуючу ознаку вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою співучасників. На практиці має місце думка, що кваліфікуюча ознака «вчинення злочину групою осіб» охоплює як вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою, так і без змови. У статті сформульоване поняття організованої групи як стійкого об’єднання декількох осіб, які попередньо зорганізувалися для підготовки або вчинення злочинів. Ознаками організованої групи є: наявність декількох осіб; попередня їх зорганізованість у спільне об’єднання для готування або вчинення двох чи більше злочинів; стійкість такого об’єднання; об’єднаність злочинів єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану; обізнаність всіх учасників такої групи з цим планом.