Правовий статус громадян Європейського Союзу - Конончук, І. (Історико-правовий часопис, 2016)
У статті досліджено правовий статус громадян Європейського Союзу (ЄС). Визначено основні етапи становлення його громадянства. Зазначено, що громадянство Європейського Союзу покликане визначати правовий зв’язок між громадянином і Союзом, що знаходить своє відображення в правах громадян, їхніх обов’язках та участі в політичному житті. Громадяни безпосередньо наділяються правами й обов’язками, які підлягають охороні з боку інститутів та держав-членів ЄС. Проаналізовано положення установчих договорів, акти вторинного законодавства Європейського Союзу стосовно громадянства. Охарактеризовано міграційні, політичні, права й обов’язки громадян ЄС. Поняття «громадянство Європейського Союзу» має інше значення, у порівнянні із поняттям «громадянства держави», адже воно доповнює, а не замінює національне громадянство і тому має допоміжний характер. Існування громадянства Європейського Союзу зміцнює міжнародний характер цього утворення, демократизує політичне життя, оскільки воно підкреслює, що метою Європейського Союзу є розвиток своїх громадян шляхом наділення їх додатковими правами і свободами.