Механізм взаємодії джерел міжнародного та національного права в умовах євроінтеграційних процесів - Колодяжна, В. (Історико-правовий часопис, 2016)
Стаття присвячена висвітленню проблем взаємодії норм міжнародного та національного права. Серед методів і механізмів включення чи реалізації міжнародного права у національну систему права у науці виокремлюють, зокрема, такі: рецепція, трансформація, паралелізація, відсилання, інкорпорація (адопція), обов’язковість ех ргоргіо vigore, теорія виконання, адмісія тощо. Відповідно до сучасного міжнародного права національне законодавство повинне тлумачитися і застосовуватися відповідно до норм і принципів міжнародного права. Українське законодавство, зокрема текст Конституції України, потребує подальшого вдосконалення, щоб привести Основний Закон України у максимально повну відповідність із її міжнародно-правовими зобов’язаннями.