Історико-правові аспекти основ правового статусу суддів у період Київської Русі, Галицько-Волинської та Литовсько-Руської держави (ІХ ст. – середина ХVI ст.) - Кравчук, В. (Історико-правовий часопис, 2016)
У статті проведено історичний аналіз генезису правового статусу суддів в період Київської Русі, Галицько-Волинської та Литовсько-Руської держави. Відзначається, що в цей ранній період починають встановлюватись окремі елементи правового статусу суддів, зокрема: вимоги, які пред’являються до суддів; порядок їх обрання та призначення; присяга суддів; повноваження суддів; відповідальність суддів; гарантії безпеки для суддів. Інститут суддів відігравав різну роль та мав специфічний політико-правовий статус у залежності від етапів розвитку феодального суспільства тих часів.