Про систему правових заходів охорони водно-болотних угідь в законодавстві Ресублікі Білорусь - Речиц, Є. (Історико-правовий часопис, 2016)
У статті розглядається значення водно-болотних угідь як комплексних складно організованих і багатофункціональних екологічних систем природного і штучного походження для природи і для людини. Застосування екосистемного підходу до правової охорони всіх категорій водно-болотних угідь має ґрунтуватися на об’єднанні в правовому механізмі охорони водно-болотних угідь двох груп правових заходів: 1) загальних еколого-правових; 2) спеціальних. Загальні еколого- правові заходи правової охорони водно-болотних угідь передбачені законодавством Республіки Білорусь про охорону навколишнього середовища, про охорону і використання земель, про охорону і використання вод, про використання, охорону і захист лісів, про охорону і використання тваринного світу, про рослинний світ, про використання надр, про охорону атмосферного повітря та іншими актами законодавства Республіки Білорусь і призначені для забезпечення правової охорони окремих компонентів природного середовища, що складають водно-болотні угіддя. Спеціальні заходи правової охорони водно-болотних угідь мають екосистемний характер і пропонуються до закріплення в законодавстві Республіки Білорусь про охорону і використання вод.