Сучасні соціальні проблеми у молодіжному середовищі - Кельман, М.; Кельман, Р. (Історико-правовий часопис, 2016)
В статті обґрунтована методологія наукових досліджень, яка своїм об’єктом обирає молодь, визначаючи тим самим її онтологічну суб’єктність. Висвітлюються вікові та ідентифікаційні ознаки молодих і старших поколінь у перехідній єдності філогенезу, внутрішнього і зовнішнього сприймання фізично і психологічно вікових груп, інших взаємозумовлених властивостей цілісного об’єкта як кожного з окреслених наукових підходів, та і їхньої єдності. Розкриті механізми перебігу взаємостосунків у молодіжному середовищі. Розкрито зміст фундаментальної гіпотези стосовно сутності феномену духовності молоді як об’єкта людинознавчого дослідження, основні положення теорії самосвідомості особистості, які спричиняють ціломиттєву зорієнтованість конструктів молодіжної свідомості.