Історичні та політико-правові аспекти виникнення і розвитку інституту конституційного контролю - Конончук, І. (Історико-правовий часопис, 2017)
У статті досліджено виникнення, становлення та розвиток інституту конституційного контролю. З’ясовано, що становлення тієї чи іншої моделі конституційного контролю в країні пов’язане з особливостями національного права, організацією державної влади та економічними, політичними й історичними умовами. Охарактеризовано специфічні ознаки американської та європейської моделей конституційного контролю. Визначено основні особливості й відмінності цих моделей. Зазначено, що утворення й діяльність Конституційного Суду України стали можливими завдяки набуттю Україною незалежності та відходу її державно-правової думки від орієнтування на радянську практику. З’ясовано, що в Україні запроваджено європейську модель конституційного контролю.