Демографічний контекст стабільного соціально-економічного розвитку - Ольбрих, Б. (Історико-правовий часопис, 2017)
Метою даної роботи є статистичний аналіз демографічних процесів в Польщі. Вказанj особливості структури населення Польщі на тлі Європи. Перспективи стабільного соціально-економічного розвитку представлені з точки зору розвитку демографічних процесів у Польщі до 2030 року.Доведено, що старіння суспільства спричинить складну ситуацію на ринку праці. Підготовка переспективних програм стратегічного соціально-економічного розвитку вимагає не тільки досконалого знання основних демографічних процесів і структур в період, що передує початковому моменту відповідного плану, але також передбачливого врахування змін у майбутньому. Необхідною мінімальною інформацією для розробки стратегічної програми соціально-економічного розвитку, безумовно, є дані про населення, структуру населення за статтю та віком та іноземну міграцію. Демографічний процес, що відбувається з населенням, може мати позитивні наслідки у вигляді збільшення людського капіталу. Єкстенсивний ринок праці, що ґрунтується на кількості працівників, перетворюється на інтенсивний, який ґрунтується вже на їх якості. Тому необхідно сприяти діяльності людей похилого віку, попереджати ранню професійну дезактивацію, сприяти зайнятості батьків з маленькими дітьми (переважно, це стосується жінок), співфінансуючи витрати на адаптацію до вимог ринку праці людей, які хочуть працювати після перерви у трудових правовідносинах.