Питання договору надання медичних послуг - Самчук-Колодяжна Z. (Історико-правовий часопис, 2017)
В Україні а ні за часів існування радянської держави, а ні за роки незалежності не було здійснено ніяких комплексних спеціальних досліджень з питань регулювання відносин, які виникають в сфері охорони здоров’я, наданні медичної допомоги, а тим більше при укладенні договору про надання медичної послуги.Існуючі в законодавстві України норми не відображають специфічності, комплексності відносин, що виникають між лікарем і пацієнтом при укладенні договору на надання медичної послуги, а нормативно-правові акти, які регулюють відносини по наданню медичної допомоги, у ряді випадків не є послідовними, узгодженими, а більш суперечливими. Аналіз чинного законодавства, правозастосовної практики, наукових досліджень свідчить про те, що існує чимало прогалин в регулюванні відносин, пов’язаних із забезпеченням права на надання медичної допомоги, а відносини в системі лікар–пацієнт потребують більш детального юридичного визначення.