Охорона суспільного порядку у середньовічних європейських містах (ХІІ-ХIV ст.): організаційні та правові засади - Ковальова, С. (Історико-правовий часопис, 2017)
У статті визначено організаційні та правові засади охорони суспільного порядку у самоврядованих європейських містах у ХІІ-ХІV ст. Проаналізовано досвід італійських, німецьких, фламандських, українських міст. Встановлені моделі організації охорони суспільного порядку, що існували в самоврядованих середньовічних європейських містах. В польських, литовських, білоруських та українських містах діяло запозичене німецьке міське право. Однак в українських магдебургіях не відбувалося копіювання німецьких моделей організації охорони суспільного порядку, а під впливом політичних, правових і соціальних чинників складались власні організаційні принципи і традиції.