Санітарні та фітосанітарні заходи у контексті вимог Світової організації торгівлі та Європейського Союзу - Карпінська, Н. (Історико-правовий часопис, 2018)
Стаття присвячена аналізу Угоди про санітарні та фітосанітарні заходи СОТ та Глави 4 Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.Автор висвітлює питання співвідношення санітарних та фітосанітарних заходів із технічними регламентами, стандартами та процедурами оцінки відповідності згідно вимог СОТ та ЄС. Зроблено висновок про те, що санітарні та фітосанітарні заходи є окремою групою нетарифних обмежень торгівлі, метою яких є захист життя та здоров’я людей, тварин та рослин від ризиків, пов’язаних із продуктами харчування, хвороботворними організмами та шкідниками, а також попередження інших втрат від шкідників, а мета застосування обмежень виступає головною та єдиною ознакою, яка дозволяє відокремити технічні бар’єри у торгівлі (технічні регламенти, стандарти та процедури оцінки відповідності) від санітарних та фітосанітарних заходів.