Роль жандармів у забезпеченні наступальних операцій (правозастосовна практика) - Бернадський, Б. (Історико-правовий часопис, 2018)
У статті, на прикладі Волинського губернського жандармського управління, розглядаються зміни функцій та основні напрямки діяльності підрозділу політичної поліції в умовах воєнного часу, передусім, в період активізації бойових дій – наступальної операції військ Південно-Західного фронту навесні-влітку 1916 р. Жандармські структури у прифронтовій смузі відігравали допоміжну роль, зосередившись на загальному нагляді, провадженні дізнань та виконанні функцій воєнної поліції. Жандармські структури також повернулись до контррозвідувальної роботи.