Кримінально-правова охорона особистої свободи: сучасний стан і перспективи розвитку - Коротич E. (Історико-правовий часопис, 2019)
У статті представлена характеристика кримінально-правової охорони особистої свободи людини в Республіці Білорусь. Аналіз норм кримінального закону Білорусі в даній сфері дозволив зробити висновок про раціональність прийнятого законодавчого підходу: по-перше, Кримінальний кодекс Республіки Білорусь розширив коло посягань на особисту свободу, що свідчить про прагнення законодавця забезпечити її всебічну охорону; по-друге, в Кримінальному кодексі отримали закріплення описові диспозиції норм про злочини проти особистої свободи, що має важливе практичне значення; по-третє, в Кримінальному кодексі з’явилися норми про відповідальність за такі діяння, як торгівля людьми, використання рабської праці, криміналізація яких, крім іншого, є наслідком реалізації відповідних міжнародних зобов’язань на національному рівні. Відзначаючи прогресивний характер названих та інших законодавчих заходів у зазначеній галузі, слід, проте, визнати наявність і ряду недоліків, які зумовлюють необхідність подальшого вдосконалення КК. У зв’язку з цим в статті представлені найбільш актуальні напрями реформування кримінального закону Білорусі в галузі охорони особистої свободи.