Невмотивований відвід кандидату у присяжні у кримінальному процесі (порівняльно-правове дослідження) - Крикунов, О.; Денісова, Г. (Історико-правовий часопис, 2019)
У статті з’ясовано історичний та етимологічний аспект, процесуальну природу невмотивованого відводу кандидату у присяжні, його значення для формування складу суду присяжних у кримінальному провадженні відповідно до інтересу його сторін. Узагальнено доступні пам’ятки права, акти законодавства та судову практику низки держав світу. З’ясовано ситуації, за яких доцільним є заявлення невмотивованого відводу кандидату у присяжні. Розглянуто юридичні та психологічні рекомендації закордонних фахівців. Автори дійшли висновку, що запровадження права на невмотивований відвід кандидату у присяжні у наше чинне законодавство як окремий крок для його вдосконалення не видається доцільним.