Фізичний опір як одна з підстав застосування сили до засуджених: соціально-правовий аспект - Колб, І. (Історико-правовий часопис, 2019)
У статті з’ясовано соціально-правову природу фізичного опору засуджених, позбавлених волі, у контексті застосування до цих осіб передбачених законом заходів їх приборкання, а також визначена роль і вплив на формування зазначеної протиправної поведінки фонових явищ. Автор вважає, що персоналу ДКВС України в обов’язковому порядку варто враховувати не тільки формально-юридичні, а й фактичні підстави для застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів для подолання фізичного опору з боку засуджених, включаючи й вплив на правопорушників наявних в кримінально- виконавчій установі фонових явищ. Такий підхід не тільки дозволить на практиці більш предметно реалізовувати принцип гуманізму, а також запобігати вчиненню з боку засуджених більш тяжких суспільно небезпечних діянь.