Правове регулювання кримінальних правовідносин у Великому князівстві Литовському у достатутний період на прикладі Волинських земель - Гламазда, П. (Історико-правовий часопис, 2019)
У статті на підставі історико- правового аналізу пам’яток права, монографічної літератури та наукових праць здійснено загальну характеристику джерел права, нормами яких регулювалися кримінально-правові відносини у Великому князівстві Литовському на Волинських землях до прийняття Литовських статутів. Визначено, що руське звичаєве право займало панівне становище у Великому князівстві Литовському впродовж XIV–XVI ст. Встановлено, що важливе значення для правового регулювання кримінально- правових відносин на території Волині відігравав «Волинський привілей», яким було закріплено принцип презумпції невинуватості: заборонялося страчувати шляхтича та конфісковувати його нерухомість не інакше, як на підставі судового рішення. Обгрунтовано причини рецепції багатої правової культури Київської Русі Великим князівством Литовським.