ВИДИ ТА ДЕТЕРМІНАНТИ НАСИЛЬНИЦЬКИХ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ В МІСЦЯХ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ: КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА - Зарадюк, Зоряна Валентинівна (Історико-правовий часопис, 2025)
У статті досліджено насильницьку злочинність в установах виконання покарань в Україні як серйозну та системну проблему, яка значною мірою пов’язана з тюремною субкультурою, неформальними ієрархіями серед ув’язнених, а також неналежним контролем з боку адміністрацій закладів. Проаналізовано підходи до розуміння поняття злочинності в місцях несвободи, зазначено статистику такої злочинності та виокремлено види насильницьких кримінальних правопорушень у місцях позбавлення волі. Автор зазначає, що останніми роками в Україні спостерігається зростання кількості випадків катувань та жорстокого поводження в УВП. У 2023 році Управління ООН з прав людини повідомило про систематичні порушення в місцях несвободи, включаючи катування та нелюдське поводження. Варто зазначити, що значна частина випадків катувань пов’язана з російською агресією та окупацією територій України. Загалом, статистика катувань в місцях позбавлення волі залишається тривожною, що вказує на необхідність посилення контролю для забезпечення дотримання прав людини. До основних детермінант насильницьких кримінальних правопорушень у місцях позбавлення волі автор відносить: соціально-психологічні, організаційно-режимні, кримінально- правові, індивідуальні, матеріально-побутові детермінанти та зовнішні криміногенні впливи. Загальна характеристика детермінант вчинення насильницьких злочинів у місцях позбавлення волі дозволяє зробити висновок, що йдеться про багаторівневу систему взаємопов’язаних чинників, які охоплюють як внутрішній світ засудженого, так і зовнішнє середовище, у якому він перебуває. Сукупність особистісних рис, психоемоційного стану, життєвого досвіду, умов утримання, впливу кримінальної субкультури, соціальної ізоляції, нестачі ресурсів та контролю, а також вплив з боку зовнішнього середовища (включаючи політичну, соціально-економічну ситуацію в державі, діяльність злочинних угруповань тощо) створює напружене середовище. Автор дійшла висновку, що насильницька злочинність у місцях несвободи – це результат комплексної взаємодії багатьох причин і умов, подолання яких можливе лише за умови системного реформування пенітенціарної системи, з урахуванням індивідуальних, організаційних та соціальних аспектів.