ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ПРОКУРАТУРИ В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Конончук, Ірина Миколаївна (Історико-правовий часопис, 2025)
У статті досліджено особливості здійснення повноважень Європейської прокуратури в контексті її ролі в протидії правопорушенням, що посягають на фінансові інтереси ЄС. Європейська прокуратура виконує досудове розслідування, кримінальне переслідування та виступає стороною обвинувачення в судах держав-членів до ухвалення остаточного рішення в справі. З’ясовано, що до категорії правопорушень, які підпадають під юрисдикцію Європейської прокуратури, належать шахрайство, пов’язане з використанням коштів бюджету ЄС; відмивання доходів, отриманих у результаті PIF-правопорушень; активна й пасивна корупція, а також умисне привласнення бюджетних ресурсів посадовими особами, уповноваженими на управління фінансовими активами. Визначено, що Європейська прокуратура організована на двох рівнях – центральному та децентралізованому. Центральний рівень складається з Колегії, постійних палат, Головного прокурора ЄС, його заступників, прокурорів ЄС й адміністративного директора. Децентралізований рівень представлений уповноваженими прокурорами, які перебувають у державах-членах та діють від імені Європейської прокуратури й повинні мати такі самі повноваження, як національні прокурори щодо розслідувань, переслідувань і передачі справ на розгляд до суду. Розслідування та кримінальне переслідування в справах, що підпадають під компетенцію Європейської прокуратури, здійснюються на децентралізованому рівні уповноваженими прокурорами. Установлено, що Європейська прокуратура має повноваження стосовно правопорушень, якщо вони були вчинені: на території ЄС або частині території однієї чи декількох держав- членів; громадянином держави-члена за умови, що вона має юрисдикцію стосовно таких правопорушень; поза межами ЄС особою, до якої на момент учинення злочину застосовуються Положення про персонал або умови працевлаштування.