БЕЗПІДСТАВНЕ НАБУТТЯ МАЙНА СУБ’ЄКТОМ ГОСПОДАРЮВАННЯ ВНАСЛІДОК ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ЗАХИСТ ЕКОНОМІЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ (СПОТВОРЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ТОРГІВ, АУКЦІОНІВ, КОНКУРСІВ, ТЕНДЕРІВ) - Ткачук, Анастасія Вікторівна (Історико-правовий часопис, 2023)
Основною метою діяльності суб’єкту господарювання є прибуток, який в тому числі може бути виражений у вигляді майна останнього. У ході здійснення господарської діяльності суб’єкти господарювання можуть вдаватися до отримання прибутку ціною вчинення антиконкурентних узгоджених дій в тому числі, але не виключно шляхом спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів. Безпідставне набуття майна суб’єктом господарювання може бути розглянуто з точки зору отримання прибутку таким суб’єктом на підставі антиконкурентних узгоджених дій. Визнання органом Антимонопольного комітету України (АМКУ) дій суб’єкту господарювання, є якщо, не приюдицією, то достатнім підтвердженням антиконкурентності дій суб’єкту господарювання у судовій практиці. Питання безпідставності полягає не у відсутності підстав отримання прибутку, а у їх зникненні у разі винесення АМКУ рішення про визнання дій суб’єкту господарювання такими, що порушують економічну конкуренццію та притягненням такого суб’єкту до відповідальності у вигляді штрафу відповідно до ст. 52 Закону Україну «Про захист економічної конкуренції». Рішення АМКУ розглянуто як підстава відсутності в суб’єкта господарювання обґрунтованого підтвердження набуття майна (прибутку). У статті розглядається такий вид антиконкурентних узгоджених дій як спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів, вчинення яких є підставою для визнання відсутності правових підстав у отриманні прибутку суб’єктом господарювання. Розглянуто положення Закону Україну «Про захист економічної конкуренції» та повноваження АМКУ у даній сфері, нормативно-правову базу здійснення публічних закупівель як середовища конкуренції учасників. Досліджено приклади спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів. Розглянуто питання вчинення антиконкурентних узгоджених дій не лише учасниками торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів, а й їх замовниками, що зазвичай є органами влади, органами місцевого самоврядування, органами адміністративно-господарського управління та контролю. Наведено приклад можливості визначення прибутку отриманого суб’єктом господарювання при здійсненні порушення правил конкуренції.