РОЛЬ МЕДІАЦІЇ В ДІЯЛЬНОСТІ ЮРИДИЧНОЇ КЛІНІКИ - Новосад, Ірина Вікторівна (Історико-правовий часопис, 2023)
Стаття є дослідженням ролі медіації в діяльності юридичної клініки. Було з’ясовано, що важливе значення у підготовці майбутніх юристів відіграють юридичні клініки, що є особливим механізмом, який сприяє підвищенню якості юридичної освіти, і проявляється у тому, що для студентів створюються можливості практикуватись в правничій професії в ході навчання, завдяки виконанню аналітичної, правозахисної, представницької функції. Визначено, що під юридичною клінікою постає основна організаційна форма правничої клінічної освіти, основний зміст якої полягає у тому, що в структурі юридичного закладу вищої освіти / юридичного факультету, створюється штатний чи позаштатний навчально-практичний підрозділ, основна мета якого полягає у тому, щоб студенти набували практичні уміння і навички щодо надання реальної правничої допомоги верствам населення, що є найменш забезпеченими. Було визначено роль медіації в діяльності юридичної клініки. З’ясовано, що на відміну від традиційного правосуддя, основна мета якого полягає в тому, щоб покарати винних осіб, медіація – це добровільний та конфіденційний спосіб, що допомагає вирішувати спори, у якому уповноважена особа, а саме медіатор, допомагає потерпілій та обвинуваченій сторонам вступити в перемовини задля того, щоб знайти спільне рішення поставленої проблеми, враховуючи інтереси обох сторін. Досліджено, що завдяки медіації в юридичній клініці у студентів-правників розвиваються активні фахові навички та уміння. Юридична клініка, яка здійснює впровадження медіації, сприяє формуванню у студентів-консультантів навичок посередництва та ведення переговорів. При застосуванні медіації на практиці, студент отримує такі корисні навички, які неможливо отримати при проведенні традиційного консультування клієнта. Отже, в основі технологій медіації закладено досить глибоке правозахисне значення, а також основоположні конституційні засади поваги до людської гідності, тому в сучасних умовах використання даного альтернативного способу вирішення спорів стає все більш актуальним та набуває значущості.