МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Наконечна, Галина Ярославівна; Зінкевич, Владислав Костянтинович (Історико-правовий часопис, 2023)
В статті проаналізовано правовий статус та порядок здійснення повноважень органів місцевого самоврядування в умовах правового режиму воєнного стану, правовий статус та взаємодію військових адміністрацій з органами місцевого самоврядування на рівні територіальних громад, надано характеристику та проаналізовано виклики, з якими на рівні нормативно-правового регулювання зіткнулися органи місцевого самоврядування під час воєнного стану. Виявлено ряд неузгодженостей на законодавчому рівні, відсутність чіткого розмежування сфер здійснення повноважень місцевими радами, очільниками територіальних громад, військових адміністрацій та їхніх начальників. Виявлено сфери, які потребують оперативного врегулювання, серед яких бюджетна сфера, питання майнового характеру, сфера соціальних послуг, кадрова політика. Також описано ряд додаткових повноважень та зобов’язань, які декларуються Указом Президента України №64/2022. Серед яких налагодження співпраці з військовими адміністраціями та військовим командуванням, прийняття рішень, зумовлених військовими діями на території України, зростанням кількості вимушено переселених осіб, питаннями цивільного захисту, безпеки та оборони. Описано дискусії серед експертів та посадовців регіонального та місцевого рівні, які виникли у результаті запровадження правового режиму воєнного стану. Зокрема йдеться про додаткове навантаження на місцеві бюджети, які полягають у фінансуванні соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, відновлення інфраструктури, фінансування ремонтних робіт чи будівництва нових об’єктів соціального захисту. Соціальний і цивільний захист потребує нових для України рішень та алгоритмів, що також є частиною завдань місцевої влади. Разом з тим місцева влада представлена що органами місцевого самоврядування, що й військовими адміністраціями. Саме тому виникає питання щодо розподілу не лише повноважень, а й відповідальності. У матеріалі висвітлено і проблему тимчасового використання комунального майна на потреби оборони, для чого відсутні правові підстави і механізми.