ОСКАРЖЕННЯ РІШЕННЯ АТЕСТАЦІЙНОЇ КОМІСІЇ - Якушев, Ігор Михайлович (Історико-правовий часопис, 2023)
Стаття присвячена можливостям захисту трудових прав і свобод працівників при прийнятті рішень про встановлення права або відмову у його встановленні, якщо таке рішення безпосередньо впливає на правовий статус працівника. Підвідомчість і порядок розгляду трудового спору залежать від його характеру. За цим критерієм виділяють спори про встановлення умов праці або їх зміну (спори непозовного характеру) і спори про застосування встановлених умов праці (спори позовного характеру). Зазначено, що оскарження рішення про встановлення умов праці або їх зміну у зв’язку з недотриманням процедури його прийняття чи іншими порушеннями нормативних актів – це спори позовного характеру, а оскарження змісту рішення при відсутності зауважень щодо процедури його прийняття відноситься до спорів непозовного характеру. Визначення відповідності професійних знань, умінь і навичок працівників установленим законодавством вимогам і посадовим обов’язкам, проведення оцінки їх професійного рівня, присвоєння кваліфікаційної категорії чи звання відбувається шляхом атестації. Законодавство передбачає можливість оскарження рішення атестаційної комісії до атестаційної комісії вищого рівня або до суду, проте не розмежовує, чи працівник оскаржує недотримання процедури прийняття рішення, чи зміст самого рішення. Атестаційна комісія вищого рівня вправі розглядати скарги не лише щодо змісту рішення атестаційної комісії нижчого рівня, але й щодо недотримання чи порушення процедури прийняття рішення, не врахування обставин, які мають значення для об’єктивного прийняття рішення тощо. Щодо судового розгляду, то кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Тому, при відсутності спору щодо порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів при атестації працівника, суд не може приймати рішення про правомірність чи неправомірність рішення атестаційної комісії. Отже скарги, у яких причиною скасування рішення атестаційної комісії зазначаються порушення законодавства при проведенні атестації працівника, можуть розглядатися як судами, так і атестаційними комісіями вищого рівня. Оскарження рішення як необ’єктивного і упередженого без порушення процедури його прийняття повинні розглядатися виключно вищестоящими атестаційними комісіями.